Rusi lansirali raketu-nosač Sojuz 2.16

Raketa-nosač srednje klase „Sojuz-2.16“ sa navigacionim satelitom „Glonas-M“ lansirana je sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti (800km severoistočno od Moskve), saopšteno je u pres-službi Ministarstva odbrane Rusije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

08:08

Rusi lansirali raketu-nosač Sojuz 2.16

Prema saopštenim podacima, sve lansirne operacije i samo lansiranje rakete prošle su regularno. Ovo je treće lansiranje rakete-nosača ovog tipa sa Plesecka u 2016.

Rukovođenjem lansiranja rakete vršio je komandant Kosmičkih snaga Rusije general-poručnik Aleksandar Golovko.

Kako je kasnije navedeno u Ministarstvu, gornja faza „Fregata“ sa satelitom uspešno se odvojila od rakete.

Izvođenje još jednog satelita „Glonas-M“ na orbitu treba da podrži ruski navigacioni sistem Glonas. Ranije je načelnik odeljenja za navigaciju svemirskih sistema državne korporacije „Roskosmos“ Andrej Volkov izjavio da pored ovog lansiranja, kompanija planira da sprovede još sedam do kraja ove godine.

Probni testovi kosmičkog raketnog sistema „Sojuz-2“ počeli su na kosmodromu „Pleseck“ 8. novembra 2004. godine. Za proteklih dvanaest godina sa severnog kosmodroma izvedeno je 27 lansiranja raketa-nosača „Sojuz-2“ tipa 1a, 1b i 1v.

Raketa-nosač „Sojuz-2“ zamenila je rakete-nosače „Sojuz-U“ koje su korišćene na kosmodromu Pleseck od 1973. do 2012. godine.

izvor: sputnik

foto: flickr.com/NASA Johnson

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: