Da li su boje na ovoj fotografiji Zemlje stvarne?

Slika koja je nastala u jednoj od prošlogodišnjih ekspedicija na Međunarodnu svemirku stanicu sadrži sve što oduševljava zaljubljenike u svemir.

Život

Izvor: express.hr

Ponedeljak, 30.05.2016.

18:31

Da li su boje na ovoj fotografiji Zemlje stvarne?
Foto: NASA

Posada Ekspedicije 44 s misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratila se još u septembru prošle godine. Međutim, tek sad su objavili fotografiju koja je, što se zaljubljenika u svemir tiče, sve ono što im srce može poželeti.

Međunarodna ekspedicija je počela lansiranjem letelice Sojuz TMA-15M 11. juna, da bi završila povratkom na Zemlju 11. septembra. Na letu za ISS bili su astronauti Genadi Padalka, Mikail Kornijenko i Skot Keli, a pri povratku su im se pridružili i Oleg Kononenko, Kimija Jui, kao i Kjel N. Lindgren. Keli i Lindgren u sklopu te misije postali su prvi Amerikanci koji su se hranili biljkama koje su u potpunosti bile gajene u svemiru.

Što se fotografije tiče, ona prikazuje Mlečni put, Zemlju, deo ISS, čak i trenutak u kojem je na Zemlji bljesnula munja i čiji se odraz vidi na jednom od solarnih panela ISS. ISS, koji oko Zemlje kruži na visini između 330 i 435 kilometara, u trenutku snimanja fotografije nalazio se iznad pacifičke ostrvske države Kiribati.

Zemlji se na fotografiji vrlo jasno razaznaje zakrivljenost, pri čemu narandžasti i tanki zeleni pojas nije rezultat nikakve intervencije na fotografiji. Reč je o uticaju Sunčevog ultraviolentnog zračenja na molekule kiseonika i azota u Zemljinoj atmosferi, pri čemu dolazi do isijavanja svetla kakvo se vidi na fotografiji.

Da biste fotografiju videli u velikoj rezoluciji, dovoljno je samo da kliknete na nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: