Na planini Vidojevica postavljen najveći teleskop u regionu

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica kod Prokuplja postavljen je najveći teleskop u regionu. Uređaj, koji nosi ime naučnika Milutina Milankovića, u potpunosti će biti automatizovan i njime će svuda u svetu moći da se posmatra nebo iznad ovog dela zemlje. Ipak, do njega će biti - teško doći.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

18:20

Na planini Vidojevica postavljen najveći teleskop u regionu
Foto: Screenshot

Odavno je utvrđeno da je nebo nad Vidojevicom najtamnije i najpovoljnije za astronomska posmatranja u Srbiji. Sada će i neke od tajni svemira biti bliže našim naučnicima. Teleskop sa ogledalom prečnika 1,4 metra, dvostruko veći od onih sa kojima su do sada radili srpski astronomi, otvara nove mogućnosti.

“Što je veće ogledalo, to više svetlosti može da prikupi i slabije objekte može da vidi u svemiru. Moći ćemo da posmatramo i galaksije, i blazare, i dvojne sisteme, znači, dvojne zvezde koje kruže jedna oko druge”, kaže astronom Oliver Vince.

Jedan od najsavremenijih astronomskih uređaja biće automatizovan, a njime će putem interneta, moći i da se upravlja sa bilo koje tačke zemljine kugle.

“Odande možemo da pokrenemo teleskop, da zadamo koordinate objekta koji želimo da posmatramo, da isposmatramo, da vidimo rezultate”, dodao je Vince.

Milion evra, koliko košta teleskop, obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu. Uređaj je privremeno smešten u montažnom paviljonu sa pokretnim krovom. Da bi se potpuno robotizovao, nedostaje oko 250 hiljada evra. Srpski astronomi pomoć očekuju od države.

“Da bi se on efikasno mogao koristiti potrebno je uraditi adekvatan astonomski paviljon, što podrazumeva klasičan paviljon sa kupolom na vrhu, koja bi se mogla u potpunosti automatizovati, što je za kasnije jedna izuzetna ušteda, jer, prvo, možemo obezbediti da instrument funkcioniše u besprekornim uslovima, drugo, on zahteva prisustvo astronima pored samog instrumenta, znači, moguće je upravljati preko interneta i, treća stvar, moguće je obezbediti međunarodnu intenet razmenu”, rekao je Gojko Đurašević, direktor Astronomske opservatorije Beograd.

On je dodao da je na Vidojevici do sada bio instaliran teleskop prečnika 60 centimetara i tri kamere koje su neprekidno snimale dešavanja na nebu.

“Astronomska stanica na Vidojevici mogla bi da bude i značajan turistički potencijal prokupačkog kraja. Nedaleko odavde nalazi se i odmaralište Beli kamen. Međutim, dobar deo puta od Prokuplja do ovde je u izuzetno lošem stanju, a do stanice vodi i 2 i po kilometra puta koji je bez asfalta. Iako se opština ranije obavezala da uredi taj deo puta, to do sada nije urađeno”, zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: