Međunarodna svemirska stanica dobila sobu "na naduvavanje"

NASA je uspešno “rasklopila” novu eksperimentalnu prostoriju na naduvavanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 29.05.2016.

10:59

Međunarodna svemirska stanica dobila sobu
Foto: Tanjug / NASA via AP

Bigelow modul na naduvavanje (BEAM) koji je napravila kompanija Bigelow Aerospace, možda je prethodnik budućih stambenih jedinica za Mars i Mesec, a možda će se u tom obliku jednog dana praviti čak i turistički hoteli u orbiti.

Ipak, potrebno je još rada na ovom modulu. Prvi pokušaj da se naduva je propao, a u drugom je bilo potrebno čak tri dana kako bi se rasklopio do punih dimenzija.

Astronaut Džefri Vilijams je proveo sedam sati u ovoj prostoriji odvrćući i zavrćući ventil za vazduh ukupno 25 puta kako bi se modul rasklopio.
Foto: Tanjug / NASA via AP
Ukupno je ventil bio otvoren samo dva i po minuta, ali NASA nije želela da prebrzo napuni modul, zbog opasnosti od iznenadnog pritiska, koji bi mogao da ošteti veze sa svemirskom stanicom.

Vilijams kaže da se u prostoriji čula buka kakvu prave kokice u šerpi.

Izrada modula koštala je 17,8 miliona dolara, a ukoliko se pokaže pouzdanim, moguće je da će u budućnosti njegova izrada biti i jeftinija.

Prostorija je trenutno prazna izuzev senzora koji će beležiti temperaturu i pritisak, a ostaće pričvršćena za laboratoriju u svemiru u naredne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: