Pronađena ogromna nepoznata životinja u dubinama okeana (FOTO)

Najveći morski sunđer na svetu, veličine manjeg kombija, nađen je u dubokim vodama kod Havaja, ali naučnici još nisu utvrdili kojoj vrsti pripada.

Život

Izvor: Beta

Nedelja, 29.05.2016.

09:42

Pronađena ogromna nepoznata životinja u dubinama okeana (FOTO)
Tanjug / NOAA Office of Exploration and Research /Hohonu Moana 2015 via AP

Tim naučnika otkrio je sunđer na dubini od oko 2.100 metara u zaštićenom području kod obala Severozapadnih havajskih ostrva, koje je najvećim delom neistraženo.

Retku životinju, plavičasto-bele boje, nalik mozgu, ugledali su naučnici prošlog leta kada su je snimile kamere zakačene na njihovo podvodno vozilo. Naučnici iz Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) i Univerziteta Havaja proučavali su sunđer oko godinu dana pre nego što su objavili svoje zaključke.

"Najveći deo naše planete leži u dubokim vodama i velika većina toga nikada nije bila istražena. Otkriće tako ogromnog i verovatno starog sunđera ističe koliko mnogo može da se nauči istraživanjem dubokih i prastarih okruženja", izjavio je istraživač Danije Vagner iz NOAA.
Tanjug / NOAA Office of Exploration and Research /Hohonu Moana 2015 via AP
U studiji objavljenoj ove sedmice u naučnom magazinu "Marine biodiversity" navodi se da je sunđer nađen u vodama Severozapadnog nacionalnog parka na Havajima, najvećem zaštićenom području u SAD i jednom od najvećih na svetu.

Biolog Kristofer Keli iz Podvodne istraživačke laboratorije na Havajima, koji je pomogao Vagneru u vođenju ekspedicije, izjavio je da su uzeli uzorke sunđera iste vrste koji su našli dan pre ogromne životinje i poslali ih najboljim svetskim stručnjacima, ali da niko nije mogao da utvrdi kom rodu pripada nađena životinja.

"Imamo ovu životinju na koju verovatno nikada nismo ranije naišli i ogromna je, i to unosi malo intrige u duboke vode i šta tamo dole još postoji", rekao je Keli.

Sunđer je širok oko 2,1 metra i dugačak oko 3,5 metra. Iako taj sunđer nije mnogo veći od drugih nađenih sunđera, istražitelji kažu da njegovo otkriće pokazuje važnost istraživanja dubina okeana u cilju nalaženja nepoznatih i misterioznih oblika života.

Pregledajući naučnu literaturu, utvrdili su da je to najveći sunđer koji je do danas dokumentovan. Naučnici procenjuju da su neki od najvećih sunđera nađeni u plićim vodama stariji od 2.300 godina, zbog čega se postavlja pitanje koliko bi mogli da budu stari organizmi na velikim dubinama koji nikada ranije nisu viđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: