Evina tajna: Čudovište iz doba jure još muči naučnike

Na stotine kostiju leži na podu, a dr Hilari Kečam iz Prirodnjačkog muzeja u Oksfordu treba svakoj od njih da nađe mesto.

Život

Izvor: BBC

Nedelja, 29.05.2016.

08:57

Evina tajna: Čudovište iz doba jure još muči naučnike
Kim Alaniz / Wikimedia Commons

Potrebno je više od sata da se rasporede sve kosti gigantske Eve – plesiosaura koji je vladao okeanima pre više stotina miliona godina.

Mnogo toga se ne zna o njihovoj biologiji, anatomiji i evoluciji.

“Plesiosauri su neobične životinje”, kaže dr Kečam koja traži geološke uzorke u muzeju. “Oni su vrsta reptila, ali nismo sigurni gde se uklapaju u životinjskom carstvu”.

Ostatke Eve pronašla je grupa arheologa amatera 2014, primetivši delić kosti koji viri iz glinovitog tla u blizini Piterboroua. Kasnije istraživanje pokazalo je da je reč o kompletnom skeletu drevne zveri.

“Ovo su vrlo retki fosili”, kaže dr Kečam.

Jedan od razloga zbog kojih je fosil tako dobro očuvan je taj što je pronađen u takozvanoj oksfordskoj glini, koja se proteže duž gotovo cele Engleske i gde je dosad pronađeno mnogo fosila.

Trenutno je u toku čišćenje svake kosti velikog plesiosaura, a to je vrlo težak proces.

Ipak, lobanja je već detaljno očišćena i skenirana, a tokom tog istraživanja utvrđeno je da fosil pripada dosad nepoznatoj vrsti plesiosaura.

Tek će dalja ispitivanja pokazati o čemu je tačno reč. Ipak, rezultate ne treba očekivati u skorije vreme, pošto je, kako kaže dr Kečam, “teško slagati slagalicu bez slike na poklopcu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: