Rusija pravi prvi svemirski taksi za turiste

Ruska kompanija Energia planira da napravi "svemirski taksi" koji bi odvezao ljude na mesec. Energia je otkrila planove da radi na svemirskoj letelici teškoj 11,4 tone koja bi teret i kosmonaute prevezla na površinu Meseca za pet dana.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

21:11

Rusija pravi prvi svemirski taksi za turiste
Foto: NASA

Kompanija tvrdi kako bi ovakva letelica značajno smanjila troškove lunarnog puta ako bi pristanište bilo na pola puta između Zemlje i Meseca.

"Misija u kojoj će učestvovati letelica Rivok smanjiće troškove za trećinu od misije svemirskog broda Federacije", rekao je Juri Makušenko iz Energie.

Projekat Rivok najavljen je ove nedelje na međunarodnoj konferenciji o istraživanju svemira koja je održana u blizini Moskve. Šatl će biti poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu uz pomoć Sojuz broda i Angara rakete. Drugim lansiranje na svemirsku stanicu će biti poslat "akcelerator blok" koji će se ponašati kao gorivo za Rivok. To je drastično jeftinije od potrebe za raketom jer sve što će biti potrebno je svemirski brod i gorivo koje će podići putnike u Zemljinu orbitu.

Kada se bude vraćao iz mesečeve orbite Rivok će otvoriti "kišobran" površine 55 kvadratnih metara koji bi se razgradio kada bi ušao u Zemljinu atmosferu.

Probni let trebalo bi da bude obavljen 2024. godine, a prvi turisti bi trebalo da se nađu na Mesecu 2030. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: