Samo je nebo granica: Emirati žele da naprave veštačku planinu

Pustinjska zemlja mogla bi da dobije veštačku planinu koja bi prouzrokovala formiranje novih oblaka, što bi omogućilo veću količnu padavina.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

22:15

Samo je nebo granica: Emirati žele da naprave veštačku planinu
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ujedinjeni Arapski Emirati mogli bi uskoro da dobiju veštačku planinu zahvaljujući kojoj bi porasla količina kiša, a vlasti su već angažovale naučnike kako bi utvrdile da li je ovaj projekat uopšte moguće izvesti.

Nova planina prouzrokovala bi podizanje vazduha, a zatim formiranje oblaka i nove padavine.

Projekat je deo nacionalnog programa za promenu vremena, a u 186 programa prošle godine je uloženo oko 550.000 dolara.

Naučnici koji rade na projektu trenutno su u fazi razrade modela, odnosno analiziranja najbolje lokacije u Emiratima i utvrđivanja koliko bi planina trebalo da bude široka i visoka.

Roelof Bruintjes iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere rekao je za Arabian Business da izgradnja planine nije jednostavan zahvat i da sa projektom neće ići dalje ako je preskup za vladu, ali da će dati okvire alternativa za dugoročnu budućnost.

“Ako vlada prihvati projekat, u drugoj fazi će građevinske kompanije odlučiti da li je moguće planove sprovesti u delo”, rekao je.

Ako planina bude bila sagrađena i oko nje počnu da se formiraju novi oblaci, avioni bi mogli da izbacuju srebro jodid, koji bi trebalo da prouzrokuje povećanje padavina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: