Marko Krojač za VICE: Skvotovanje bolje revolucionarne prošlosti

"Krojač je ponovo u gradu. Kad god bih ga srela puštao je ploče, a okolo su bile njegove fotografije. MS Stubnitz, Ost Berlin...Fasbinder bi bio ponosan, mislila sam. Marko Krojač, stariji brat nezavisne kulturne scene."

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

15:25

Marko Krojač za VICE: Skvotovanje bolje revolucionarne prošlosti

"U zvaničnim papirima Marc Schneider, mesto rođenja Hajdelberg, godina revolucionarna, 1968-ma, od roditelja medicinskih radnika, dede arhitekte iz doba Trećeg Rajha. Nezvanično, aktivista, skvoter, DJ, slobodni umetnik, hroničar i svedok. Član Czentrifuge, tajne mreže kreativnih autista, samoukih transnacionalnih umetnika iz Berlina, stalni saradnik domaće Fijuk mreže i nekadašnji menadžer, fotograf i frizer benda „Klopka za pionira" iz Pančeva.

Istočni Berlin početkom `90- tih bio je avetinjski prazan kada su počeli da ga naseljavaju oni koji lutaju, pankeri, naci, hipiji, svi koji nisu imali za kiriju ili nisu mislili da će im na Zapadu biti bolje. Schneider se našao tamo i fotografisao. Bilo je to burno vreme sloma hladnoratovske podele i socio – kultur okršaja, vrlo zahvalno za umetnost pažljivog posmatrača. A onda se sve smirilo i Schneider je krenuo dalje. Početkom dvehiljaditih slučajno otkriva ono što je nekada bila Jugoslavija. Na putu od Kotora ka Sarajevu video je spomenike antifašističke borbe. I od tada gradi hroniku odnosa jednog naroda, njegove borbe i ideologije."

Preostali deo teksta možete pročitati na sajtu vice.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: