Očaravajući snimak velike eksplozije na Suncu (VIDEO)

Video visoke 4K rezolucije u kojoj je prikazana velika erupcija na našem Suncu, sigurno je jedan od najlepših snimaka razorne moći prostranstva svemira.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

21:41

Očaravajući snimak velike eksplozije na Suncu (VIDEO)
Foto: Screenshot

NASA je spomenuti video objavila u sredu, a na njemu je prikazana eksplozija koja je pomoću letelice Solar Dynamics Observatory zabeležena 17. aprila.

Sama eksplozija desila se iz sunčeve pege pet puta veće od planete Zemlje. Solarne eksplozije se dešavaju kada dođe do lokalnog savijanja i pucanja sunčevog magnetnog polja što proizvodi oslobađanje enormne količine energije.

Takođe, eksplozije se mogu desiti u obliku oslobađanja sunčeve plazme mimo sunčevih pega, lansirajući naelektrisane čestice u naš kosmički komšiluk.

Iako je malo verovatno, eksplozije na Suncu mogu izazvati probleme na Zemlji, a koji bi došli u obliku prestanka rada satelita i prekida snabdevanja električnom energijom.

Pogledajte ispod ovaj fascinantni snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: