Žene koje doje jelene: "Oni su nam kao deca"

Žene iz jednog plemena u Radžahstanu u Indiji ne doje samo svoju decu, već i usvojene jelene.

Život

Izvor: Daily Mail

Subota, 30.04.2016.

16:40

Žene koje doje jelene:
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovakav postupak se strancima možda može učiniti bizarnim, ali majke iz bišnojskog plemena već više od 5 vekova usvajaju povređene mladunce jelena ili mladunce koji su ostali bez roditelja i odgajaju ih svojim mlekom.

“Ove bebe su moj život, one su mi kao deca”, kaže 45-godišnja domaćica Mangi Devi Bišnoj.

“Hranim ih svojim mlekom i drugom vrstom hrane, i trudim se da im obezbedim negu i pažnju kao što to činim za ostale članove svoje porodice”, dodaje Mangi.

Pripadnici religijske grupe Bišnoj su poštovaoci prirode. Oni žive u blizini džungli i napuštenih oblasti i često odrastaju uz sve vrste životinja, igrajući se sa njima i ne plašeći se nijedne.

“Odrastao sam sa ovim jelenima, oni su mi kao braća i sestre. Naša je odgovornost da vodimo računa o njihovoj dobrobiti i odgajamo ih. Igramo se s njima i komuniciramo jedni s drugima, oni poznaju naš jezik”, kaže Rošini Bišnoj, 21-godišnji student.

Njegov sused Ram Dživan Bišnoj dodaje da jelene ne vidi samo kao životinje, već i kao članove porodice.

“Štitimo ih od opasnih životinja u divljini, poput divljih mačaka. Moji roditelji nikad nisu pravili razliku između njih i mene. Pripadamo istoj porodici, a naša religija nam nalaže da ih štitimo”, kaže 24-godišnji mladić.

Zajednica Bišnoj, kojoj pripada oko 2.000 domova, još od 15. veka poštuje 29 pravila hinduističkog gurua Šri Jambešvara Bagvana. Jedno od njih je zaštita životinja i prirode, i gajenje ljubavi prema njima. Zajednica brine o flori i fauni, a jelene smatra svetim životinjama, kojima poklanja naročitu pažnju, piše Dejli mejl.

“Vodimo ovaj način života već 550 godina sa dosta ljubavi i pažnje. Veoma smo zaštitnički nastrojeni prema našim životinjama, naročito mladuncima. Pomažemo im, hranimo ih, i veoma smo ponosni na ono što radimo”, zaključuje Ram Dživan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: