Kina želi da 2036. pošalje astronaute na "tamnu stranu Meseca"

Kina planira da do 2036. godine pošalje astronaute na Mesec, rekao je visoki zvaničnik Kineske svemirske agencije.

Život

Izvor: index.hr

Petak, 29.04.2016.

11:30

Kina želi da 2036. pošalje astronaute na
Foto: Thinkstock

Kina je 2003. postala treća zemlja nakon Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država koja je poslala čoveka u svemir. Krajem 2013. na Mesec je uspešno spustila svoju bespilotnu letelicu Čange-3. Isto tako, do 2018. planira da na takozvanu tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita pošalje svoju istraživačku sondu.

"Moramo da u sledećih 15-20 godina podignemo svoje sposobnosti kako bismo realizovali svoje ciljeve istraživanja Meseca s ljudskom posadom i napravili veliki korak za kineski narod u iskorištavanju svemira", rekao je zamenik zapovednika Kineskog svemirskog programa general Džang Julin.

"Čajna dejli" objavio je da je ta Džangova najava "prva zvanična potvrda da Kina razvija program istraživanja Meseca s ljudskom posadom".

List je, pozivajući se na stručnjake, objavio da Kina prvo mora razviti dovoljno snažnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odela.

Kineski predsednik Sji Đinping nedavno je rekao da Kina želi da se promoviše u svemirsku velesilu i da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking. Prema zvaničnim podacima, kineski svemirski program ima godišnji budžet od oko dve milijarde dolara, što je samo desetina sredstava američkog programa.

Kina takođe priprema lansiranje sonde na Mars 2020. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: