Decenijsko istraživanje pokazalo - batine su pogrešne

Tandem psihologa sa Univerziteta Mičigan objavili su rezultate analize podataka iz 75 studija kojima su dokazali da fizičko kažnjavanje dece uopšte ne doprinosi njihovoj većoj disciplini.

Život

Izvor: express.hr

Četvrtak, 28.04.2016.

21:05

Decenijsko istraživanje pokazalo - batine su pogrešne
Foto: Thinkstock

Elizabet Gershof i Endru Grogan-Kejlor istraživanje su sproveli posredno na uzorku od čak 161.000 dece, pa su svoje zaključke i argumente objavili u Journal of Family Psychology.

Utvrdili su da je povremeno udaranje dece "dlanom po guzi" u određenoj meri moguće da dovodi do sličnih efekata kao i pravo fizičko zlostavljanje, ali kako je reč o malim odstupanjima, dva psihologa nisu uspeli da dokažu da ono što deo roditelja i danas smatra fizičkim vaspitnim merama, kao što su roditelji smatrali hiljadama godina ranije, zaista dovodi do kasnijeg nasilničkog ponašanja, mentalnih poremećaja i sličnog u odraslom uzrastu.

Nesporno je, međutim, da deca od batina ne postaju poslušnija. Batine ne pomažu, čega mnogi roditelji nisu svesni, kao što nisu bili svesni ni pre nekoliko decenija koliko je neophodno dete vezati u automobilu tokom vožnje. Deca kroz dobijanje batina kad nisu poslušna, dobijaju lekciju o tome da će fizičkim nasrtajem na drugoga dobiti ono što žele.

Time neagresivna deca postaju agresivna, a agresivna još agresivnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: