Rešena jedna od najvećih prirodnih misterija

Rešena je jedna od najvećih zagonetki u prirodi - ona o kraljevskom leptiru.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2016.

11:19

Rešena jedna od najvećih prirodnih misterija
Foto: Thinkstock

Naučnici veruju da su otkrili kako funkcioniše unutrašnji kompas kraljevskog leptira, odnosno kako se prostorno orijentišu tokom migracije svake jeseni i lete baš u smeru jugozapada. Naime, nikada nije bilo objašnjeno kako mozak leptira prima i obrađuje informaciju o lokaciji, odnosno kako zna gde treba da letji.

Svake godine kraljevski leptiri lete hiljadama kilometara sa severa američkog kontinenta, iz Kanade u toplije krajeve Meksika. Reč je o zaista posebnoj vrsti ovih prekrasnih insekata - u jednoj godini žive čak četiri generacije monarha, a najduže živi upravo ona koja učestvuje u seobi koja počinje u ranu jesen.

"Kompas leptira daje dve informacije - koje je doba dana i koja je pozicija sunca - kako bi znali gde je jug. Želeli smo da saznamo kako kraljevski leptir obrađuje ove dve različite informacije i svake jeseni leti na jugozapad", rekla je Eli Šlizermanof, voditeljka istraživanja.

Monarsi koriste svoje velike oči kako bi videli poziciju sunca ali to im nije dovoljno da bi odredili smer kojim treba da lete- treba im i informacija o tome koje je doba dana. Kao i sva druga bića, naime, imaju svoj unutrašnji sat koji se nalazi u pipcima, a koji određuje fiziološke potrebe i ponašanje u određeno doba dana.

Kraljevski leptir ima i jedinstven mehanizam - tačku razdvajanja koja kontroliše treba li 'monarh' da krene levo ili desno kako bi uhvatio smer jugozapada. Kako se menja doba dana, tako se mijenja i pozicija te tačke u vidnom polju leptira. Ovi leptiri nikad ne prelaze tačku razdvajanja, zbog čega ne pronalaze ni prečicu kako bi došli do cilja, a i ako slučajno skrenu sa puta, povratak na rutu je spor i dugotrajan, piše Telegraph.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: