Zbog globalnog zagrevanja, Zemljina osa se pomera na istok

Pozicija Zemljine ose dramatično se promenila zbog sve ubrzanijeg otopljavanja ledenih kapa i promena u prirodi koje uzrokuje dodatna količina vode, objavljeno je u naučnom listu Science Advances.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

17:04

Zbog globalnog zagrevanja, Zemljina osa se pomera na istok
Foto: NASA

Erik Ajvins, istraživač pri NASA laboratoriji i koautor studije koja je objavljena u petak, tvrdi da pomeranje vode utiče na distribuciju mase na Zemlji, a time i na njenu osu.

"Ukoliko uzmete čigru i na njen vrh zalepite žvaku, ona će početi da se vrti po novoj zamišljenoj osi. Na Zemlji, zbog činjenice da se voda transportuje iz okeana prema kopnu i obrnuto kao i što nivo svetskih mora polako raste, menja se raspored mase što prouzrokuje sličan scenario kao na čigri", objašnjava Ajvins.

Pomeranje ose samo je još jedna od posledica globalnog zagrevanja, odnosno povećanja prosečne globalne temperature, praćenog sve nasilnijim olujama i povećanjem nivoa svetskih mora.

Zemlja se okreće oko zamišljene ose koja prolazi kroz nju u pravcu sever-jug, pod uglom od oko 23,5 stepeni u odnosu na ravan Zemlje i Sunca. Osa se prirodnim putem povremeno pomera izazivajući blago pomeranje polova. Ipak, dramatično i neočekivano pomeranje polova zabeleženo je 2000. godine kada se Severni pol pomerio prema istoku.

U pokušaju da shvati zašto se to desilo, Ajvins i Surendra Adikari proučavali su geodetske i satelitske podatke od 2003. do 2015. godine, što je pomoglo naučnicima da odrede krivca za pomeranje polova nakon 2003.

Oni su otkrili da se Zemljina osa kontinuirano pomera prema istoku (na oko 75 stepeni) još od 2000. godine, a pomeranje izaziva ne samo otapanje leda već i gubitak vodene mase u Evroaziji zbog suša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: