Astronomi na pragu otkrića velike tajne svemira

Ovo je prva zvezda koja umire u poznatom delu svemira, a koja nije obavijena debelim slojem vodonika i helijuma koje zvezde ispuštaju kada ostanu bez 'goriva' i kada počnu da umiru.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 03.04.2016.

20:31

Astronomi na pragu otkrića velike tajne svemira
Foto: Thinkstock

Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvezda, takozvani „beli patuljak“. Zvezda se sastoji uglavnom od materije koja ne sadrži elektrone u sebi, a njen sjaj ponekad je veći i od 100 sunčevih.

Astronomi veruju kako će 'beli patuljak', službenog naziva Doks, koji se nalazi u sazvežđu Drako koji je oko 1200 svetlosnih godina udaljen od naše galaksije, a čija je atmosfera sastavljena od 99.9 odsto kiseonika, otkriti tok evolucije zvezda.

Ovo je prva zvezda koja umire u poznatom delu svemira, a koja nije obavijena debelim slojem vodonika i helijuma koje zvezde ispuštaju kada ostanu bez 'goriva' i kada počnu da umiru.

Poznato je da zvezde nestaju tako što propadaju same u sebe, što dovodi do zagrevanja koje pak pogoduje širenju velike količine gasova.

Nakon ključanja ostanu vruća, gusta, jezgra zvezde koju onda nazivamo 'belim patuljkom'. Takve zvezde obično imaju atmosferu u kojoj dominiraju vodonik i helijum, kao i gasovi koji plutaju na vrhu atmosfere zvezde i stvaraju debeli sloj koji blokira naš pogled u njihovu unutrašnjost.

Astronomi iz Brazila i Nemačke otkrili su 'belog patuljka' koji ne sadrži ni vodonik ni helijum, što će im omogućiti lakše proučavanje jezgra zvezde koja neogrnuta gasovima, pruža jedinstven pogled na život zvezdanog tela u njegovim završnim fazama postojanja.

Nova otkrića

Upravo bi ovaj 'beli patuljak'mogao promeniti dosadašnja saznanja o evoluciji zvezda i otkriti šta se događa kada zvezda umire.

„Našli smo samo jednu ovakvu zvezdu i zbog toga je ovo otkriće vrlo redak događaj. Ova će nam zvezda pružiti mogućnost izvođenja testova radi otkrivanja evolucijskog puta belih patuljaka“, rekao je profesor Kepler de Souza Filo Oliveira s Univerziteta Rio Grande do Sul u Brazilu, koji je vodio istraživanje.

Istraživači nisu sigurni zbog čega se Doks svojom strukturom toliko razlikuje od ostalih mrtvih zvezda, ali imaju par teorija. Jedna mogućnost je da je gravitaciona sila obližnje zvezde na sebe preuzela Doksov helijum i kiseonik.

Druga mogućnost je da je u zvezdi, u poslednjim trenucima, izbila ogromna eksplozija, pa je zbog njene jačine, zajedno s plazmom u svemir izbacila lakše elemente kao što su kiseonik i vodonik.

Zvezda Doks je otkrivena kao deo projekta mapiranja svemira uz pomoć 2,5 metara širokog optičkog teleskopa, a do sada je otkriveno preko 32000 belih patuljaka, prenosi Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: