Naučnici zbunjeni: Šimpanze izvode sakralne rituale?

Stručnjaci smatraju da bi nedavno zabeleženo neuobičajeno ponašanje ovih primata moglo da ukazuje na izvođenje ‘sakralnih rituala’.

Život

Izvor: Independent

Subota, 05.03.2016.

21:50

Naučnici zbunjeni: Šimpanze izvode sakralne rituale?
Foto: Screenshot

Na nedavno objavljenom video snimku može se videti kako šimpanze u Zapadnoj Africi sakupljaju kamenje, bacaju ga na drveće i ubacuju u pukotine pri podnožju stabla.

Kako ovakva vrsta ponašanja nema nikakvu evolucijsku niti funkcionalnu svrhu, stručnjaci pretpostavljaju da je reč o primeru rane verzije ritualnog ponašanja. Ovi postpuci mogli bi da pruže bolju sliku o počecima formiranja religijskih uverenja kod ljudi.

Šimpanze su do sada koristile kamenje samo u vidu alatki pomoću kojih su dolazile do hrane, piše "Independent".

“Prvi put u istoriji zabeležena je upotreba kamenja koja ne služi traganju za hranom, niti parenju. Ovo ritualno ponašanje i zbirke artefakata na pojedinim lokacijama koje su dobijene grupisanjem kamenja u gomilice mogu se dovesti u vezu sa skupinama kamenja pronašenim na arheološkim lokacijama i brojnim obrednim lokacijama starih civilizacija”, navodi istraživač Laura Kihoi.

“Slaganje kamenja na pogrebnim mestima i u hramovima kod pripadnika antičkih civilizacija označavalo je širok spektar stvari. Ti primeri se najčešće nalaze među najranijim primerima religioznog ponašanja u ljudskoj istoriji, a obrazac ponašanja koji smo nedavno uočili kod šimpanzi mogao bi da predstavlja sličnu instinktivnu radnju. Obeležavanje puteva i lokacija pomoću gomilica kamenja predstavlja važan korak u ljudskoj istoriji. Dalja istraživanja pružiće nam uvid u to da li je to i ovde slučaj”, zaključila je Kihoi.

Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: