Meso će moći da se jede bez potrebe za ubijanjem životinja

Indijsko-američki tim naučnika razvio je novu tehniku koja bi mogla da pomogne u zaustavljaju pokolja životinja širom sveta.

Život

Izvor: Huffington Post

Utorak, 15.03.2016.

10:07

Meso će moći da se jede bez potrebe za ubijanjem životinja
Foto: Thinkstock

Naime, oni su u laboratoriji razvili meso od životinjskih ćelija kojima je za razvoj bilo potrebno između 9 i 21 dan.

To meso nije uzrokovalo zdravstvene sporedne efekte kao što je bakterijsko zagađenje, visok nivo zasićenih masti ili neke druge ekološke probleme.

“Uzgajamo meso koje je bezbednije, zdravije i održivije”, rekao je Valeti, kardiolog koji je učestvovao u samom procesu stvaranja.

Za razvoj ovakvog jedinstvenog i raznovrsnog mesa korišćene su ćelije određenih vrsta životinja koje su sposobne da se same obnavljaju.

Te ćelije su potom tretirane kiseonikom i hranljivim materijama kao što su šećeri i minerali, rekao je doktor Valeti.

On je izjavio da rade na stvaranju goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa jer su to tri vrste koje se najviše konzumiraju i imaju najveći uticaj na životnu sredinu i zdravlje.

“Motivisani smo činjenicom da će ljudi uskoro moći da kupuju ovo meso”, rekao je Valeti i dodao da je njihov cilj da se ovako uzgajano meso za tri godine nađe u restoranima, a u maloprodaji za pet, a možda čak i ranije.

“Uzgojeno meso će učiniti da gajenje životinja samo radi ishrane postane nezamislivo”, zaključio je Valeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: