Na korak od cilja: “Blu Oridžin” 2017. šalje prve ljude u svemir

Kompanija “Blu Oridžin” je 2015. godine ušla u istoriju postavši prva privatna organizacija koja je nakon lansiranja rakete i kratkog leta istu bezbedno vertikalno spustila na tlo. Kompanija Džefa Bezosa sada želi da ode korak dalje.

Život

Izvor: klix.ba

Subota, 12.03.2016.

08:15

Na korak od cilja: “Blu Oridžin” 2017. šalje prve ljude u svemir
Foto: Screenshot

Naime, raketa “Nju Šepard” bi 2017. godine u svemir trebalo da pošalje prve ljude, isto ono što želi da postigne Ilon Mask sa svojim “Spejs Iksom”. Maskova firma trenutno pokušava da izvede vertikalni spust na platformu na vodi, dok su vertikalni spust na tlo nakon odlaska u Zemljinu orbitu izveli u decembru 2015.

Ukoliko se zamišljeni poduhvat izvrši, putnici “Blu Oridžina” biće prvi ljudi koji će privatnom raketom posetiti svemir. Naravno, ostaju šanse da ih u tome prestigne Maskov “Spejs Iks”.

"S probnim letenjima ćemo verovatno početi 2017, a ako sve bude uspešno, prve astronaute šaljemo 2018", rekao je Bezos, a prenosi Rojters.

Detalji projekta su nepoznati, ali se zna da let "svemirskim avionom" “Virdžin Galaktika” košta više od 220.000 evra, tako da se ne može očekivati manja cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: