Keli se priprema za povratak kući posle godine u svemiru

Posle gotovo godine u orbiti, američki šampion po broju dana provedenih u svemiru Skot Keli samo je na nekoliko dana od povratka na Zemlju i jedva suzdržava ushićenje.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 26.02.2016.

09:20

Keli se priprema za povratak kući posle godine u svemiru
Tanjug / AP Photo/Gagarin Cosmonaut Training Center via NASA

Keli je u četvrtak održao svoju poslednju konferenciju za novinare sa Međunarodne svemirske stanice i rekao da je svemir „surovo okruženje“ u kom se nikad ne možete osećati normalno.

Iz perspektive higijene, kaže da se oseća kao da je godinu dana kampovao u šumi, dok se fizički oseća „prilično dobro“.

Najteži deo? Udaljenost od voljenih.

Uprkos svemu tome, Keli kaže da bi rado ponovo proveo 100 dana u svemiru, pa čak i godinu, „ako bi morao“.

Do povratka kući, imaće čak 340 dana u svemiru, što je američki rekord. Svetski drži ruski kosmonaut koji je devedesetih proveo 438 uzastopnih dana van naše planete.

Naučnici se nadaju da će iz Kelijeve misije naučiti mnogo toga što bi moglo da im olakša misiju slanja ljudi na Mars, a biće prikupljeni podaci i o njegovom cimeru Rusu Mihailu Kornijenku.

Dva svemirska drugara napustiće svemirsku stanicu u utorak, kada će ih ruska kapsula vratiti na Zemlju. Trebalo bi da se spuste u Kazahstan.

Pedesetdvogodišnji astronaut kaže da ne može da dočeka da uskoči u bazen i večera za pravim stolom sa prijateljima i porodicom. Kad se slegne prašina, planira s bratom blizancem Markom da ide na pecanje na Aljasku. NASA planira da testira kako se ljudsko telo menja u svemiru tako što će uporediti zdravstveno, psihološko, mikrobiološko i molekularno stanje njihovih tela.

Takođe, astronauti će pružiti ključne informacije o tome kako bi mogle da funkcionišu buduće misije na Mars.

Keli, bivši pilot američke mornarice, kaže da su njegovi ciljevi isti svakog puta kada ide u svemir: “Niko ne sme da se povredi, ne treba da ništa ne pokvarimo i svi se vraćamo na Zemlju kao prijatelji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: