File je "mrtav", ali naučnici još nisu odustali od njega

Evropski naučnici izgubili su svaku nadu za ponovnu uspostavu kontakta sa svemirskom sondom File koja se nalazi na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko

Život

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

18:33

File je

Foto: flickr.com/DLR_de

Nakon što je letelica sletela na kometu 12. novembra 2014. godine, naučnici na Zemlji ubrzo su s njom izgubili kontakt jer je nesretno završila u senci, što je prouzrokovalo da se njena solarna baterija ne može puniti.

Nemački svemirski centar (DLR) je u petak objavio kako je File verovatno prekriven prašinom, što dodatno otežava ionako nezahvalnu situaciju.

"Nažalost, verovatnoća da ćemo sa sondom uspostaviti novi kontakt je veoma blizu nule. Prestali smo slati komande", rekao je Stefan Ulamec, projektni menadžer sonde File pri DLR-u.

Nakon sletanja i prvobitnog gubitka komunikacije, File se probudio u junu 2015. godine, što je naučnicima dalo novu nadu. Ipak, od 9. jula iste godine on ne odašilje nikakve signale.

"Bili bismo iznenađeni kada bi se File javio", zaključio je Ulamec.

File bi trebalo da komunicira sa Zemljom posredstvom letelice Rozete koja je sondu dovela do same komete.

File ostaje deo istorije kao prva ljudska mašina koja je uspešno sletela na kometu. Dok je radila, sonda je na Zemlju poslala vrlo važne informacije koje će poslužiti boljem razumevanju ovih nebeskih tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: