Zapošljavanje: Fotka na Fejsu važnija od biografije?

Poslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil Fejsbuku. Muškarci čije su slike ocenjene kao atraktivnije dobili su čak 40 odsto više ponuda za posao

Život

Izvor: Novosti

Četvrtak, 11.02.2016.

08:08

Zapošljavanje: Fotka na Fejsu važnija od biografije?
Foto: Thinkstock

Na putu do posla mnoštvo je skrivenih prepreka, a jednu lako možete da preskočite. Reč je o fotografiji na profilu na Fejsbuku. Poslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil na najpopularnijoj društvenoj mreži. Koliko je to važno pokazali su naučnici sa Univerziteta u Gentu.

Istraživači su poslali 2.000 lažnih prijava za posao, uz koje su stavili link za lažni profil na Fejsbuku. Prethodno su volonteri ocenjivali fotografije muškaraca po atraktivnosti. Prilikom slanja prijava, vodilo se računa o tome da biografije kandidata budu identične u pogledu obrazovanja i sposobnosti, a jedina razlika je atraktivnost profila na Fejsbuku. Zaključak je premašio očekivanja naučnika, jer su muškarci čije su slike ocenjene kao atraktivnije dobili čak 40 odsto više ponuda za razgovor za posao. Efekat je posebno izražen ako u komisiji sedi žena i kad je reč o zanimanjima za koje je potrebno visoko obrazovanje.

Najbolje su prošle fotografije na kojima se kandidat smeška, a u pozadini je nebo, dok su najgore ocenjeni muškarci koji sede na klupi u parku, sa prekrštenim rukama, smrknutog lica.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: