Otkrivene 883 galaksije (VIDEO)

Naučnici su koristili australijski radio teleskop, poznat po asistiranju kod sletanja na Mesec, kako bi “provirili” kroz gas i prašinu Mlečnog puta. Rezultat - iza Mlečnog puta otkrivene su 883 galaksije od kojih trećina nikad pre nije viđena.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

20:44

Otkrivene 883 galaksije (VIDEO)
Foto: Screenshot

“Novi pogled na regiju mogao bi da objasni nešto što se zove Veliki Atraktor (galaktički skup Pupis, vrlo veliki skup galaksija, koji se nalazi iza središta Mlečnog puta), koji je misteriozna tačka u svemiru i čija jaka gravitacija vuče Mlečni put i stotine drugih galaksija snagom koja je ekvivalentna snazi koju bi emotovalo milion milijardi zvezda jačine našeg Sunca” izjavili su naučnici u saopštenju. Za taj fenomen naučnici znaju od '70-ih godina.

“Mlečni put je predivan i vrlo je zanimljivo proučavati našu galaksiju, ali u potpunosti nam blokira pogled na udaljenije galaksije koje se nalaze iza nje” rekao je glavni istraživač na projektu Lister Stavli Smit, naučni direktor Međunarodnog centra za radioastronomiju (ICRAR) u Australiji.

Novi pregledi otkrili su tri nove koncentracije galaksija - NW1, NW2 i NW3 i dva nova klastera - CW1 i CW2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: