Holandija: Policajci treniraju orlove koji će rušiti dronove

Dronovi postaju sve veći problem, a pošto još nema rešenja kako im stati na put, jedna holandska kompanija odlučila je da trenira orlove koji će se boriti s 'nestašnim' letelicama.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

08:15

Holandija: Policajci treniraju orlove koji će rušiti dronove
Foto: Thinkstock

Sve je više dronova u rukama građana. Kako dronovi postaju sve povoljniji, a samim tim i sve pristupačniji široj bazi korisnika, tako se i gradske vlasti u mnogim sredinama sve više muče s incidentima vezanim za ove leteće mašine.

U pojedinim zemljama vlasti već razmišljaju o alternativnim rešenjima u slučaju da je potrebno da se zaustavi neka potencijalna pretnja prouzrokovana dronom, naročito jer proizvođači ne omogućavaju čak ni policiji preuzimanje kontrole nad takvim letelicama. Holandska kompanija “Guard From Above” (u prevodu "Zaštita odozgo") trenutno radi na zanimljivom inovativnom pristupu treniranja ptica predatora za rušenje dronova. U ovom procesu kompanija strogo vodi računa o tome da se ptice ne povrede.

Kompanija sarađuje isključivo s državnim i međunarodnim sigurnosnim agencijama. Trenutno su zauzeti projektom s holandskom policijom, a u svom testiranju koriste orlove. Ali, takođe planiraju da koriste i mreže i elektroniku za potrebe zaustavljanja ili deaktiviranja "metalnih napasnika s neba".

Policija u Tokiju je nedavno objavila video na kojem je prikazano kako pokušava da ulovi dron mrežom koju nose policijski dronovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: