Zadatak koji deca reše u sekundi: U kom smeru putuje autobus?

Na kanalu "National Geographic" nedavno se pojavila zagonetka koja je zbunila mnoge odrasle.

Život

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

21:50

Zadatak koji deca reše u sekundi: U kom smeru putuje autobus?

U kom smeru putuje autobus?

Ovo pitanje uobičajena je mozgalica kojom se testiraju logičke sposobnosti dece u nižim razredima osnovne škole, a većina njih u stanju je da reši zadatak u sekundi.

Tačnije, čak 80 odsto dece starosti ispod 10 godina, sudeći prema TV seriji “Brain Games”, koja se prikazuje na kanalu "National Geographic".

Ali, sasvim je drugačiji slučaj sa odraslima, koji u najvećem broju slučajeva razmišljaju znatno duže, naročito zato što prednja i zadnja strana školskog autobusa izgledaju identično.

Za sve one koji žive u zemljama poput SAD, autobus putuje u levom smeru jer se automobili kreću desnom stranom puta, onom na kojoj se nalazi autobus.

S druge strane, svi koji, na primer, žive u Australiji, i kažu da se autobus kreće u desnom smeru, dali su tačan odgovor jer se u ovoj zemlji vozi levom stranom puta.

Uprkos tome što je mozgalica prilično stara, tek nedavno je postala prilično popularna na društvenim mrežama, a najviše muke zadala je odraslima, piše news.com.au.

Smatra se da se razlog za to krije u tome što su deca bolja u korišćenju vizualnih smernica i starih iskustava u tumačenju vizualnih prikaza i situacija.

Istraživanja Univerzitetskog koledža u Londonu i Birkbeku, kao i Univerziteta u Londonu pokazala su da deca ispod 12 godina starosti percipiraju vizualne informacije drugačije od odraslih.

Odrasli često koriste različite vrste vizualnih informacija i senzornih znakova u formiranju sudova, dok deca koriste prvi vizualni trag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: