Dečak izbačen iz škole zbog neadekvatne DNK

Samo nekoliko nedelja pošto je upisao šesti razred Kolman Čadam morao je da napusti školu zbog svog DNK.

Život

Izvor: The Atlantic

Utorak, 02.02.2016.

12:40

Dečak izbačen iz škole zbog neadekvatne DNK
Foto: Thinkstock

Ispostavilo se da dečak ima genetske markere za cističnu fibrozu. Oboleli od te bolesti ne smeju biti jedni blizu drugih, jer su osetljivi na zarazne infekcije, a pošto u Čadamovoj školi već ima dvoje dece sa tom bolešću, odlučeno je da dečak bude izbačen, iako se kasnije ispostavilo da je potpuno zdrav.

Njegovi roditelji tužili su školu zbog “genetske diskriminacije”, a po svemu sudeći, ma koliko to zvučalo čudno, uskoro će tužbe po istoj osnovi postati mnogo češće.
Zahvaljujući DNK testovima koji su jeftini i pristupačni, postoji osnovana sumnja da bi na osnovu rezultata ispitivanja u budućnosti moglo biti diskriminacije.

Kolmanov slučaj je “probni”, kaže njegov advokat Stiven Jafe.

Kada je on rođen, 2000. godine, DNK analize kod novorođenčadi bile su retke. Ipak, zbog urođenog srčanog problema morao je da uradi dodatne testove, koji su ukazali na mogućnost razvoja cistične fibroze.

Ta informacija je nekako došla do nastavnika, koji su to preneli roditeljima drugo dvoje dece sa cističnom fibrozom u istoj školi i to tokom roditeljskog sastanka. Oni su navodno zahtevali da Čadamsovi ispišu dete iz škole, ali su nakon nekoliko nedelja, ipak prihvatili dečaka nazad.

Ishod u ovom slučaju mogao bi da reši pitanje toga ko može imati pristup infomacijama o genetici neke osobe i za šta ih može koristiti.

Za 15 godina od kako je Kolman testiran, testovi su pojeftinili i postali još popularniji.

“Postoji mogućnost da će se informacije o nečijoj genetici zloupotrebljavati, što bi moglo da odbije roditelje od toga da uopšte traže genetska testiranja, čak i kad su neophodna”, smatra Majkl Luis, pedijatar, advokat i stručnjak Instituta za bioetiku DžonsHopkins Berman.

Po svemu sudeći, budućnost genetske diskriminacije već je stigla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: