Legendarni šanker iz Njujorka došao po vilu DS u Krunskoj

Branko Božić bio je šanker u kafeu Faneli u Soho distriktu još od 1990. On je odbijao da pravi komplikovane koktele, besramno je flertovao sa devojkama gostiju bara i sipao besplatna pića onima koji odgovore na njegova pitanja iz opšte kulture. Bob, kako ga ovde zovu, živi život koji podseća na roman, a poslednje poglavlje ispisaće u Beogradu.

Život

Izvor: nytimes.com

Ponedeljak, 25.01.2016.

12:12

Legendarni šanker iz Njujorka došao po vilu DS u Krunskoj
Foto: YouTube Screenshot

Bob je bivši bokser koji je imao meč čak i sa čuvenim Lerijem Holmsom na Medison ksver gardenu. Jednom je opljačkao banku, kako bi isplatio kiriju. Bio je u braku sa bivšom devojkom Baraka Obame. Sve to i još mnogo više stalo je u njegovih 65 godina. O njegovoj priči pisao je "Njujork tajms".

Gosti kafea Faneli zbog njega tu i dolaze.

“Bob je najzanimljiviji čovek kog sam sreo”, kaže jedan od redovnih mušterija. “Dolazim ovde zbog njega”. “Faneli je Bob”, dodaje drugi.

Ipak, on napušta kafe kako bi vratio svoju kuću u Krunskoj ulici u Beogradu koju su komunisti oduzeli njegovoj porodici 1946. i koja je godinama bila sedište Demokratske stranke.

“Na svoj život gledam kao na priču. Priču koja se konstantno ispisuje”, kaže Bob. “Celi moj život je niz poglavlja. Srbija je sledeće. To će biti poslednje konačno poglavlje mog života.”

Bob je rođen u Ontariju kao Branko Božić, prekasno da bi osetio blagodeti koje je njegova porodica uživala u Beogradu. Njegov otac Dobrivoje Božić bio je mašinski inženjer i konstruktor prve vazdušne kočnice za železnička vozila. Izum mu je doneo veliko bogatstvo i vilu u Krunskoj, ali mu je posle Drugog svetskog rata Komunistička partija oduzela većinu imovine.

Preseljenje u Kanadu promenilo je sve. Nekoliko dana posle Bobovog rođenja, otac je napustio porodicu.

Božić je oca sreo samo jednom, kada je imao pet godina, na nekom porodičnom okupljanju. Njegova majka Radmila postala je kuvarica u hotelu i tu i živela u maloj sobi sa Bobovim bratom. Boba je dala u hraniteljsku porodicu.

“Sve nesreće koje su Boba zadesile u detinjstvu potiču od prvih godina njegovog života i kuće u Beogradu”, kaže njegova bivša supruga Aleks Meknir, inače bivša devojka Baraka Obame, koja je s Bobom ostala u bliskim odnosima.

Njegovo odrastanje iz njegove i perspektive njemu bliskih ljudi sada ima oblike mita.

Kada je imao 11 godina, nastavnica ga je lažno optužila da je pričao na času, a on ju je zbog toga napao metalnom štanglom. Kada ga je grupa dečaka tukla posle škole, Božić je osvetu preuzimao u svoje ruke.

Napustio je srednju školu, a iz kuće pobegao kada je imao samo 15 godina. Živeo je na ulicama Toronta, ali ga je pod “zaštitu” uzeo zelenaš Berti Minjako i učinio ga potrčkom, a kasnije uterivačem dugova. Minjako je takođe bio vlasnik bokserskog kluba u kom je Bob počeo da trenira. Uspeo je nedugo potom da osvoji amaterski nacionalni kanadski šampionat u teškoj kategoriji. Borba sa Holmsom, kasnijim svetskim šampionom, dogodila se u Gardenu 1973. Bobov nos polomljen je već u prvoj rundi, a zub mu je izbijen u trećoj.

“Znao sam da sam gotov posle tog meča. Znao sam da je bolji nego što ću ja ikad biti i već sam se spremao da uđem u sledeće poglavlje”, kaže Bob.

Zanimljivo je da se Holms (66) i dalje seća Božića.

“Dobijao sam za dlaku svaku rundu, ali je to bio meč koji nikad neću zaboraviti. Ne znam da li je bio dobar bokser, ali je bio dobar borac. Nije želeo da odustane.”

Kasnije je Bob postao izbacivač u čuvenom njujorškom klubu Studio 54. Bio je lični vozač novinaru koji je izveštavo iz Nikaragve osamdesetih i vozio kamion u konvoju koji je prevozio “delove automobila i šivaće mašine” od Istanbula do Avganistana.

Osamdesete je opljačkao banku i to bez oružja, ali ga je policija uhapsila. Nekako je uspeo da izbegne zatvor.

Poslednjih 20 godina koje je proveo kao barmen u Faneli baru u Njujorku verovatno su najdosadnije u njegovom životu. Zato i kaže da mu Njujork verovatno neće nedostajati.

Već je stigao u Beograd i dok čeka odluku suda o kući u Krunskoj, polako je istražuje i zamišlja kako je izgledala njena prošlost.

“U njoj smo ja i duhovi”, kaže Bob.

Jedan detalj ga je oduševio. Našao je jedan od modela kočnica koje je napravio njegov otac. Prethodni stanari smatrali su da može poslužiti kao graničnik za vrata.

“Da li verujete? Sve je tu i posle svih ovih godina. Ova mala kočnica koja je stvorila ovu kuću i moje nasleđe. Da li verujete?”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: