Vitezovi templari u Toledu: Srbi su naša braća

„Toledo sa svojim istorijskim nasleđem, stotinu dvoraca i hramova, danas je jedan od najjačih evropskih centara templara i masona. Mi negujemo tradiciju krstaša i borimo se za očuvanje hrišćanstva. Upravo to je razlog što smo poslednjeg meseca 2015. godine organizovali veliku izložbu Reda vitezova templara, na kojoj su bili i srpski templari i turisti”.

Život

Izvor: Marko Lopušina

Ponedeljak, 25.01.2016.

08:27

Vitezovi templari u Toledu: Srbi su naša braća
Ilustracija

Foto: Contando Estrelas / Flickr.com

Ovako, ekskluzivno za "Novosti", govori templar Enriko Velaskez, vodič kroz neobičnu izložbu istorije Reda vitezova templara, koji u ovom gradu tvrđava i mačeva postoji vekovima. Red vitezova templara predstavio je širokoj javnosti simbole, odoru, opremu i naoružanje teške i lake konjice krstaša, ali i pisana dokumenta iz istorije evropskih templara.

Templar Velaskez nam otkriva i da mnogi srpski templari, ali i masoni, dolaze u Toledo na hodočašće, ali i da kupe templarsku odoru, mačeve, oklope, štitove i zastave.

- Srbi templari su naša braća. Mi sarađujemo kao pripadnici istog reda, kao vitezovi časti i dostojanstva i kao dobri ljudi iz dve zemlje. Templari danas imaju veliku ulogu u osnivanju različitih grana modernih masona, tesno smo povezani i sa Srbima iz Reda De Mole - otkrio nam je Enriko Velaskez, izbegavajući da imenuje svoju srpsku braću.

Zbog bogatog kulturnog nasleđa Toledo se od 1986. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. U međuvremenu, Vojni red vitezova templara je prerastao u elitu poslovnih ljudi, umetnika, intelektualaca, ali i političara, za koje se veruje da su "oličenje modernih društvenih vrednosti". Španci pak veruju i da su moderni templari vlasnici velikog blaga koje se čuva od vremena krstaških ratova u zidinama dvoraca i crkava u Toledu. Možda je ova priča, pretočena u misteriju, jedan od razloga što turisti, ali i templari i masoni, sve češće posećuju ovaj grad.

Toledo, koji ima 80.000 stanovnika, uglavnom Španaca i Arapa, zbog izložbe o templarima poslednjih dana prošle godine posetilo je više hiljada turista i modernih krstaša. Grad je danas prestonica istoimene provincije i autonomne pokrajine Kastilja la Manča, domovine legendarnog viteza Don Kihota. Nalazi se na sedamdesetak kilometara od Madrida, na brdu i u dolini župe u San Miguelu, kroz koju prolazi reka Taho. Osnovali su ga Mavari kao grad tvrđavu, oslobodili ga krstaši, a Španci su ga u 11. veku pretvorili u svoju prestonicu.

- Sa tvrđavom Alkazar i Vojnom akademijom, vojni je centar Španije, a sa Crkvom San Miguel el Alto i dvorcem San Servando, prestonica templara. Njih su doveli kraljevi iz dinastije Alfonso da im pomognu u ratovima protiv Mavara i, kasnije, Turaka. Crkva podignuta u gradu i manastir nastao u dolini pored reke, povezani su tajnim podzemnim tunelima, kako bi krstaši mogli istovremeno da štite i grad i njegove prilaze - otkriva Velaskez.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: