Ne, Robert de Niro se ne oseća kao Srbin

Izjave Roberta de Nira odzvanjaju godinama, a to je potvrdila i serija tekstova u domaćim medijima o tome da se slavni glumac „oseća kao Srbin“. Problem tih vesti je u tome što su najverovatnije zasnovane na intervjuu iz 2008. koji je De Niro dao novinaru Foneta.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2015.

11:42

Default images
Tanjug / Merie Weismiller Wallace/Twentieth Century Fox via AP

Iako se u lavini tekstova objavljenih u poslednjih 48 sati u Srbiji spominje da je on izjavu dao za "engleske medije", nemoguće je naći takav izvor, pa je očigledno da je vest o tome da je slavni glumac za britanske medije rekao da se oseća kao Srbin i da je javno osudio bombardovanje Srbije 1999. godine parafrazirana verzija starog intervjua u kom je De Niro između ostalog rekao da mu se Beograd oduvek sviđao.

„...Nikad se ne zna s tim stvarima. Sećam se vremena kad sam bio u Beogradu. To je bilo sjajno; zaista izuzetno. Grad je dobro izgledao. Siguran sam da je i danas isti, ako ne i lepši. Bilo bi zaista lepo biti tamo i snimati film. Ne znam kakve su šanse za to sada, ali moglo bi da se desi. Možda sam delom Srbin“, rekao je on tada i dodao da je „Đoković sjajan momak“. "Reprizu" ove vesti prvi je objavio portal Bktvnews.com, pa su je preuzeli Kurir i Sputnjik, da bi naposletku završio i na agenciji Tanjug. Agencijsku vest su preneli brojni portali (među njima i B92), pa i brojni dnevni listovi u zemljji, ali bez prethodne provere.

Posle detaljnije pretrage po internetu čini se da je taj "novi intervju" prilično neutemeljen u stvarnosti, a indikativno je i da se u izvornom tekstu nigde ne spominje naziv medija za koji je De Niro navodno dao izjavu.

De Niro je na ovim prostorima poznat kao veliki navijač Novaka Đokovića, čovek koji je kćeri dao ime Drina, kao i neko koga zbog putovanja kroz Jugoslaviju pre oko pola veka vežu lepe uspomene za Srbiju.

Vredi istaći i da, osim toga što zaista često navija za Đokovića (bio je i u loži srpskog tenisera u Njujorku), ostale informacije nisu ni potvrđene ni proverene, a ćerku Drinu (u originalu Drena De Niro) je usvojio kada se oženio njenom majkom, glumicom Dajanom Abot, pa on nije taj koji joj je dao ime.

Inače, o oskarovcu se u Srbiji nedavno pisalo i kada su domaći mediji objavili priču o tome da će se u Holivudu snimati film o životu Željka Ražnatovića Arkana u kom će ulogu Slobodana Miloševića igrati upravo De Niro. Ipak, ni takve najave ne mogu da se nađu ni na jednom stranom mediju.

Vredi podsetiti i na slučaj od pre dve godine, kada je u Srbiji, ali i u regionu odjeknula potpuno izmišljena vest da je čuveni glumac Tom Henks, koji se pre dvadesetak godina okrenuo pravoslavlju, rekao na televiziji E! da je "Kosovo oduvek bilo srpsko i da će jednog dana ponovo biti srpsko".

I ta vest se našla na brojnim portalima u zemlji, pa, baš kao i ova sa De Nirom, i na naslovnicama nekih dnevnih listova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: