Ne, ovo nije Teslina matematička spirala (FOTO)

Mnogi mediji preneli su priču o tome da je jedan umetnik iz Feniksa u Arizoni pronašao davno izgubljeni crtež Nikole Tesle, koji predstavlja interesantnu tablicu množenja. Međutim, reč je o prevari koja je potekla s jednog opskurnog bloga.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

15:40

Default images

Poslednjih dana mnogi su na internetu mogli da vide crtež sa “potpisom” Nikole Tesle koji prikazuje interesantan način savladavanja tablice množenja. Problem je u tome što crtež uopšte nije Teslin, što potvrđuju i razlike u potpisu u odnosu na pravi rukopis velikog pronalazača.

Osim toga, na blogu cbcnews.com.co, na kom mogu da se nađu i "vesti" o tome da oko Zemlje kruže svemirski brodovi vanzemaljaca, navode da je crtež nastao u Vordenklif tornju 12. 12. 1912. To je nemoguće, ako imamo u vidu da je Teslin projekat prenosa električne energije u tom tornju napušten 1906. Na ovom blogu aktiviranom pre samo dva meseca može da se pročita mnogo neistinitih i satiričnih tekstova, ali se ovog puta vest o "Teslinom" crtežu proširila internetom.

Na matematičkim spiralama, čija praktičnost nipošto nije umanjena ovom podvalom, radili su mnogi matematičari, od kojih su pojedini osmislili vrlo jednostavan način obavljanja matematičkih operacija prema zadatom šablonu.

Jedan od njih je umetnik, roditelj i učitelj Džoi Greter, koji osmišljava interesantna nastavna sredstva za mališane, naročito one koji su prilagođeni popularnom Montesori programu edukacije, na osnovu čije matematičke spirale je napravljen “Teslin” crtež.

On je osmislio i zanimljive načine lakšeg učenja meseci u godini, slova i brojeva, a više o njemu možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: