Arheolozi pronašli poprište velike bitke koju je vodio Cezar

Arheolozi tvrde da su dokazali da je Gaj Julije Cezar bio na prostoru sadašnje Holandije nakon što su pronašli ostatke na poprištu bitke u kojoj je rimski vojskovođa i kasnije imperator uništio dva germanska plemena.

Život

Izvor: klix.ba

Nedelja, 13.12.2015.

21:58

Default images
Foto: Thinkstock

Arheolozi tvrde da je u toj bici poginulo oko 150.000 ljudi, piše britanski Guardian.

Plemena su se sukobila s Rimskim Carstvom u 55. godini pre nove ere u mestu koje se sada zove Kesel u južnoj pokrajini Brabant.

Ostaci kostura, kopalja, mačeva i šlemova iskopani su na tom mestu u poslednje tri decenije. Međutim, metoda datiranja ugljenikom, kao i druge istorisjke i geohemijske analize, pokazale su da ovi predmeti potiču iz 1. veka pre nove ere.

"Ovo je prvi put da imamo eksplicitne dokaze da je Cezar bio na holandskom tlu", rekao je Niko Rojamns, jedan od arheologa koji sprovodi istraživanje.

Dva germanska plemena, Tiniteri i Usipeti, došli su iz područja istočno od reke Rajne i zamolili Cezara da im pruži utočište. To je rimski imperator odbio i naredio je pripadnicima osam svojih legija i konjica da ih unište.

Cezar je o ovoj bici pisao u svojim memoarima o galskim ratovima, Commentarii de Bello Gallico, ali je tačna lokacija bitke dosad ostala nepoznata. Napisao je da je potpuno istrebio plemena, što bi značilo da bi 400.000 bilo ubijeno, ali arheolozi tvrde da je broj mrtvih između 150.000 i 200.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: