Počelo montiranje najmoćnijeg i najskupljeg teleskopa u istoriji

Prvi segment ogledala na svemirskom teleskopu JWST (James Webb Space Telescope) uspešno je montiran, što predstavlja značajan korak u izgradnji naslednika teleskopa Habl.

Život

Izvor: klix.ba

Subota, 28.11.2015.

19:15

Default images
jwst.nasa.gov

Džejms Veb bit će osetljiviji i precizniji od Habla, a njime će između ostalog moći da se posmatraju i prve zvezde svemira i atmosfera egzoplaneta, kao i tragovi eventualnog života na njima.

Tim inžinjera je koristeći robotiku podigao i precizno pozicionirao segment ogledala prečnika 130 centimetara i težine oko 40 kilograma. Ukupno 18 šestougaonih segmenata velikog ogledala biće montirano početkom 2016. godine. Formiraće primarno "oko" prečnika 6,5 metara, odnosno površine 25 kvadratnih metara što je pet puta veće od "oka" Habla.

Ogledala su načinjena od berilijuma, izuzetno lakog materijala omotanog folijom od zlata. Džejms Veb bi trebalo da orbitira oko Zemlje na udaljenost od oko 1,5 miliona kilometara.

Najveći deo teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će uređaje i instrumente štititi od solarne radijacije. Teleskop će moći da vidi vidljivo i infracrveno svetlo, a kako bi sve radilo na savršen način, Džejms Veb će funkcionisati na temperaturi od –220 stepeni.

Džejms Veb je zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Raketa Ariane V koja će nositi satelit biće lansirana u oktobru 2018. godine. Početna vrednost teleskopa je oko 8,2 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: