Šta orbitira oko zvezde KIC 8462852?

Naučnici su nedavno primetili čudna nebeska tela koja orbitiraju oko zvezde KIC 8462852. Iako su u prvi mah pomislili da je možda reč o vanzemaljcima, ispostavilo se da ipak nije.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

21:50

Default images

Zvezda KIC 8462852 i tela u njenoj orbiti kreiraju do sada neviđenu sliku. Specifični neravnomerni niz smanjenja i pojačavanja intenziteta svetlosti koja dopire do Zemlje, zaintrigirao je naučnike.

Jedno od njihovih objašnenja je i postojanje megastrukture oko zvezde koja ne bi mogla nastati prirodnim putem, što implicira da je reč o delu napredne vanzemaljske civilizacije.

Ipak, iako je zvučalo vrlo neverovatno, takvo rješenje sada je definitivno palo u vodu, a zahvaljujući timu sa Državnog univerziteta u Ajovi. Koristeći NASA-in Spitzer Space Teleskop, tim je zaključio kako su tajanstvena tela u zvezdinoj orbiti najverovatnije jata kometa.

Pored toga, vođa pomenutog tima profesor Masimo Marengo, tvrdi da je za potpunu potvrdu postojanja jata potrebno izvršiti dodatna posmatranja.

Podsećamo, posao pronalaska egzoplanete vrši teleskop Kepler koji registruje male promene u snazi svetla zvezde, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi objekat koji oko nje orbitira. Kada planeta veličine Jupitera prođe ispred svoje zvezde ona zakloni tek oko jedan odsto svetlosti koja dolazi do Keplera.

Ipak, u slučaju zvezde KIC 8462852 ta je promena mnogo veća - telo ili tela koja orbitiraju oko nje zaklanjaju enormne količine svetlosti – čak 15 do 22 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: