Ugroženo više od polovine svih vrsta drveća Amazonije

Više od 15.000 vrsta drveća u Amazoniji će izumreti ukoliko vlade zemalja Južne Amerike ne budu pronašle način da spreče dalje krčenje šuma.

Život

Izvor: Newser

Četvrtak, 26.11.2015.

13:25

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači su do ovog zaključka došli upoređivanjem listova, grana i prečnika drveća i ustanovili da je prema široko prihvaćenom standardu “Crvene liste” ugroženo između 36 i 57 odsto vrsta, piše “Njujork Tajms”.

Ugrožene vrste uključuju i drveće koje predstavlja vitalne useve hrane, kao i stotine vrsta sa kojih lokalno stanovništvo sakuplja semenje, plodove, ulja, ili ih koristi u medicinske svrhe, izjavio je jedan ekolog za “Rojters”.

“Znali smo i ranije da je veliki broj vrsta ugrožen, a sada su prvi put naše pretpostavke naučno potvrđene”, izjavio je drugi stručjnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: