"Fak Det Bič" je prevario i medije i Fejsbuk

Čovek koji je tvrdio da mu je Facebook neosnovano ukinuo nalog pod pretpostavkom da ima lažno (i vrlo nepristojno) ime, zapravo je prevario javnost.

Život

Izvor: Guardian

Sreda, 25.11.2015.

10:40

Default images

Foto: Diana Parkhouse / Flickr.com

U januaru ove godine na Facebooku je objavljena fotografija australijskog pasoša koji je izgledao kao da pripada izvesnom Fak Det Biču (Phuc Dat Bich) koji se žalio da mu je ta društvena mreža neosnovano više puta gasila nalog zbog korištenja “lažnog imena”.

Post je postao viralan početkom novembra, a veliki broj svetskih medija pisao je o njegovom slučaju, iako se Fak Det Bič nije oglašavao.

I find it highly irritating the fact that nobody seems to believe me when I say that my full legal name is how you see...

Posted by Phuc Dat Bich on Tuesday, January 27, 2015
Međutim, 23-godišnji mladić iz Melburna priznao je da je izmenio fotografiju pasoša u Photoshop-u i da mu to nije bilo pravo ime. On je time samo želeo da prevari medije i ukaže na nedostatke politike predstavljanja identiteta na Facebooku.

“Facebook treba da shvati da je nemoguće legitimisati ljude na mestu gde će uvek biti prevaranata. Nešto što je počelo kao interna šala, postala je podvala koja je zavarala medije i pokazala ono najbolje u ljudima. Nije probudila bes i mrak koji se često viđaju na internetu, nego humanost i humor u vreme kad nam je to najpotrebnije”, napisao je mladić koji se ovog puta predstavio kao Džon Kar.

Australijskim medijima rekao je da mu je prvo ime Tin Li i da živi u Melburnu, ali nije dao dokumenta kojim bi to potvrdio.

Iako je ime Phuc Dat Bich na listi zaposlenih Nacionalne banke Australije, Li je odbio da kaže ko je njegov poslodavac, a iz banke nisu želeli da komentarišu imena svojih zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: