Više od polovine primata na rubu istrebljenja

Više od polovine svetskih primata, poput majmuna, lemura i orangutana, na ivici su da budu u potpunosti istrebljeni, upozorili su danas međunarodni stručnjaci okupljeni na skupu u Singapuru.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

19:34

Default images
Foto: Thinkstock

Na listi najugroženijih vrsta nalaze se orangutan sa Sumatre (Indonezija), smeđi majmun pauk (Kolumbija) i crveni lemur (Madagaskar).

Njihov opstanak je doveden u opasnost uništavanjem staništa usled šeče šuma, čestih požara, lova i ilegalne trgovine.

U svetu su popisane ukupno 703 vrste i podvrste primata.

"Nadamo se da ćemo uspeti da skrenemo pažnju javnosti na malo poznate vrste primata, među kojima ima onih za koje većina ljudi nikada nije ni čula", kazao je primatolog Kristof Švajcer, direktor programa zaštite životinja Zoološkog družtva u Bristolu.

On je naveo primer patuljastog lemura sa planina Lavasoa, na Madagaskaru, koji je otkriven pre samo dve godine, i Rolovej majmuna, koji živi u Gani i Obali Slonovače, za koje stručnjaci smatraju da su na "korak od istrebljenja".

Naučnici navode da najviše ugroženih vrsta ima na Madagaskaru i u Vijetnamu.

"U Africi najveća opasnost preti crvenoj gverezi, kao i drekavcu i majmunu pauku u Južnoj Americi. Sve te vrste privlače pažnju i posebno se love zbog mesa", naveo je Švajcer, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: