Naučnici izračunali koliko podzemne vode ima na Zemlji

Ukupna količina podzemnih voda na planeti Zemlji procenjuje se na 23 miliona prostornih kilometara, prenosi BBC pozivajući se na najnovije izveštaje kanadskih naučnika.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2015.

08:27

Default images
Foto: Thinkstock

U izveštaju objavljenom u časopisu Nature Geoscience navodi se da je samo šest odsto tih podzemnih voda pogodno za korišćenje - reč je o takozvanim "modernim" podzemnim vodama koje se nalaze nedaleko od površine i moguće ih je crpeti. "To su podzemne vode koje se najbrže obnavljaju, u razdoblju od jedne ljudske generacije", rekao je vođa tima naučnika Tom Glison sa Univerziteta Viktoria.

- Ipak su te moderne podzemne vode najosetljivije na klimatske promene i na ljudsko zagađenje. To je ključni resurs koji moramo bolje čuvati - dodao je Glison.

Kako prenosi BBC, ukupna količina podzemnih voda može se lakše vizualizovati ako se zamisli da je cela kopnena površina planete prekrivena slojem vode debelim oko 180 metara.

Glisonov tim je za svoju procenu kombinovao velike količine podataka iz čitavog sveta.

Mađutim, nivo "starih" podzemnih voda varira u različitim regijama i one nisu pogodne za korišćenje. "Na nekim mestima nalaze se veoma duboko ispod površine, a na nekima ne. Na mnogim mestima su veoma lošeg kvaliteta", rekao je Glison.

- Mogu biti još slanije nego što je voda u okeanu i mogu sadržavati otopljene metale i razne hemikalije pa bi trebalo da se prerade pre upotrebe za piće ili u poljoprivredi - dodao je Glison.

Time je još važnije sačuvati moderne rezerve podzemnih voda i koristiti ih na održivi način, naglasio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: