Tutankamonova grobnica ima tajnu sobu?

Infracrveni skener pokazao je mogućnost da se iza grobnice faraona Tutankamona nalazi skrivena prostorija, saopštilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Život

Izvor: Independent

Subota, 07.11.2015.

10:13

Default images
Beta / AP Photo/Amr Nabil

Otkriće bi moglo da potvrdi teoriju britanskog arheologa da se grobnica kraljice Nefertiti nalazi u toj prostoriji.

Manduh el Damati, ministar antikviteta rekao je da su preliminarne analize pokazale da severni zid grobnice ima drugačiju temperaturu od ostalih. Jedno od objašnjenja ove pojave je da se u zidu nalazi skriveni prolaz.
Beta / AP Photo/Markus Schreiber
Ugledni britanski arheolog Nikolas Rivs ove godine je objavio rad u kom tvrdi da se u grobnici faraona nalaze dva prolaza koja su potom zapečaćena i prefarbana. On tvrdi da je grobnica originalno napravljena za kraljicu Nefertiti, ali da su sveštenici morali da je otvore 10 godina nakon njene smrti, jer nisu imali vremena da grade novi mauzolej za Tutankamona.

Međutim, ministar kaže da se u skrivenoj prostoriji možda nalazi Kija, supruga faraona Ehnatona.

“Niz eksperimenata će biti sproveden kako bi se bliže ispitali zidovi. Skeniranje će trajati oko sedam dana”, rekao je el Damati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: