Oksford dobio "Odeljenje Da Vinčijevog koda"

Univerzitet Oksford otvorio je novo odeljenje u kom će se istraživati poreklo hrišćanskih relikvija.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 02.11.2015.

13:48

Default images
Foto: Gettyimages

Naučnici su novi centar nazvali „Odeljenjem Da Vinčijevog koda“.

Tim je već završio ispitivanje komada drveta za koje se veruje da su ostaci Časnog Krsta, na kom je prema predanju bio razapet Isus Hrist.

Po prvi put stručnjaci iz nekoliko različitih oblasti zajedno će raditi datiranje ugljenikom, ispitivanje gena i proučavanje teologije, kako bi saznali više o poreklu i kretanjima religijskih relikvija.

„Hrišćani veruju da njihove relikvije imaju čudesne moći i da im garantuju blagostanje i u ovom i u drugom svetu, zbog čega su se često prenosile iz ruke u ruku i rasejale se širom planete, naročito tokom Srednjeg veka“, objašnjava dr Džordž Kazan sa arheoloških studija na Oksfordu.

„Naučne analize pokazale su da su mnoge relikvije koje su pripisivane određenim svecima ili lažne ili pogrešno predstavljene, ali neke su možda i autentične“.

Tako je dr Tomas Higam zamenik direktora jedinice za testiranje ugljenikom predvodio tim koji je ispitivao šest malih fragmenata kostiju pronađenih na ostrvu Sveti Jovan u Bugarskoj, za koje se verovalo da su pripadale tom svetitelju.

Međutim, analize su pokazale da kosti potiču iz perioda između 660. i 770. godine, što znači da su suviše mlade da bi pripadale Preteči Hristovom.

Oksford odavno učestvuje u sličnim studijama. Istraživači ovog univerziteta ispitivali su starost Pokrova iz Turina, kada je utvrđeno da je tkanina za koju se verovalo da je predstavljala pokrov Isusa Hrista nakon raspeća, zapravo napravljena između 1260. i 1390.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: