Ronioci oči u oči sa džinovskom ribom-sunce

Grupa portugalskih ronilaca koja je istraživala podmorje nadomak ostrva Santa Marija, u arhipelagu Azori, susrela se sa džinovskom ribom-sunce.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.10.2015.

18:54

Default images
Foto: Screenshot

Fotograf Migel Pereira mislio je da halucinira kada se pred njim ukazala ova riba o kojoj istraživači veoma malo znaju.

"Delovala je uzrujano zbog našeg prisustva. Bili smo u prilici da je posmatramo nešto više od 15 minuta", naveo je fotograf koji je snimak postavio na JuTjub.

Normalno, riba mesec, poznata i pod nazivom riba sunce i Mola Mola, može da dostigne tri metra u prečniku i da teži do jedne tone.

Ronioci su naveli da je teško ustanoviti prave mere ovog morskog diva, ali da su one svakako daleko iznad proseka.

S obzirom na oblik tela, riba mesec je razvila efikasnu tehniku odbrane od predatora, kao što su galebovi. Kada se nalazi blizu površine vode, naleže na jednu stranu, kako bi joj jedno oko bilo upereno u nebo. Njeno telo nema krljušt, a koža joj je izuzetno elastična i prekrivena debelim slojem sluzi. U slučaju napada predatora može da promeni boju kože.

Nalik ribljoj glavi na kojoj je nasađen rep, riba mesec je bezopasna za čoveka jer se hrani meduzama, rakovima i lignjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: