Mesec zapravo nije ni beo, ni žut

Da li ste se ikada zapitali koje je boje zapravo Mesec? Ukoliko mislite da je odgovor "bele" ili "žute", varate se.

Život

Izvor: klix.ba

Utorak, 13.10.2015.

18:03

Default images
Foto: ESA

Boja Meseca koju vidimo sa Zemlje je zapravo optička iluzija.

Naime, gledan sa Zemlje, Mesec se čini mnogo svetlijim nego što zapravo jeste zbog činjenice da ga nemamo prilike ni sa čim uporediti osim sa tamnim nebom koje ga okružuje.
Foto: NASA
Ljudski mozak percipira relativno osvetljenje stvari koje gledamo zajedno sa pozadinom koja ga okružuje, pa nam zato nam Mesec izgleda izuzetno svetlo, a zapravo je tamnosmeđe boje.

Kada bismo pored Meseca na nebu videli još nešto, shvatili bismo da Zemljin prirodni satelit nije uošte svetle boje, s obzirom na to da on reflektuje samo 13 odsto svetlosti sa svoje površine.
Foto: NASA
Ukoliko bismo mogli videti zajedno Mesec i Zemlju, shvatili bismo da je Mesec tamnosive boje.

To se, uostalom, najbolje vidi na fotografijama iz Apolo misije jer Mesec ne upoređujemo s tamom svemira već s belim odelima astronauta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: