Da li baš svemu možemo da se smejemo?

Velika većina Francuza, njih 71 odsto, smatra da bi ljudi trebalo da mogu svemu da se nasmeju, u ime slobode izražavanja, pokazalo je nedavno istraživanje čiji su rezultati objavljeni danas, devet meseci nakon atentata na novinare pariskog satiričnog lista Šarli Ebdo.

Život

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

21:10

Default images
Foto: Thinkstock

Ipak, većina ispitanika ističe da to više nije moguće, navodeći kao razlog "sveprisutniju političku korektnosti" (62 odsto), "odbijanje različitog mišljenja" (17 odsto), "aktuelnu konjukturu" (14 odsto) i "porast broja tabua" (12 odsto).

Na pitanje o kojim temama bi trebalo najviše zbijati šale, 94 odsto Francuza je odgovorilo "politika". Njih čak 71 odsto smatra da se treba "bezgranično" podsmevati politici i političarima.

Na drugom mestu našle su se "zajednice" iako 86 odsto ispitanika smatra da to treba činiti obazrivo, posebno prema muslimanskoj i jevrejskoj zajednici, kako se "niko ne bi uvredio".

Trideset odsto Francuza misli da postoji "opasnost od prekomerne ili nasilne reakcije, fanatizma". Tek svaki drugi ispitanik smatra "normalnim" da "osobe koje se podsmevaju zajednicama ili religijama koristeći rasističku retoriku ili uz podsticanje na mržnju" budu sudski gonjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: