Znate li zašto zaboravljate imena osoba koje ste tek upoznali?

Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite već u idućem trenutku?

Život

Izvor: Fokus

Subota, 10.10.2015.

12:12

Default images
Foto: Thinkstock

Osećate se neugodno jer vam se ta osoba upravo predstavila.

Verovatno ne postoje ljudi kojima se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo pamtiti razne informacije, datume, nazive, a zaboravljamo ime nekoga koga smo tek upoznali.

Naš mozak će prepoznati lice, setiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju.

U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško u isto vreme davati i primati informacije.

Umesto da se fokusira na informacije o čoveku koga smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo to izgovoriti, a tad automatski neće obraćati pažnju na ono šta nam je sagovornik rekao.

Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podelili u dve grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja setili su se podataka o svim članovima svoje grupe osim onog člana koji je govorio direktno pred njima jer su bili toliko usredsređeni na ono što su hteli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije.

Naučnici su napomenuli kako je za sve “kriva” radna memorija zadužena za kratkoročna sećanja jer upravo ona ima veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu kako je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, s vremenom će naš mozak automatski brisati podatke koje smatra beznačajnima. Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: