Korali širom sveta sve više blede

Korali širom sveta sve više blede, a naučnici predviđaju da će se situacija verovatno pogoršati, ocenjujući da je reč o poražavajućoj krizi.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.10.2015.

15:15

Default images
Foto: Thinkstock

Porast temperature okeana, izazvan globalnim zagrevanjem i prirodnim fenomenom zvanim El Ninjo uzrokuju izbeljivanje korala, koji često odumiru, kazali su stručnjaci.

Izbeljivanje korala najpre je zabeleženo na Guamu, pre više od godinu dana, zatim na Havajima, a šireći se na ostatak Pacifika i Indijskog okeana sada je pogodilo i Floridu i Karibe.

Nijedan koralni sprud nije pošteđen, iako su pojedina područja, kao što su Havaji, više pogođena ovom pojavom u odnosu na druga, naveli su naučnici.

Preterana toplota ugrožava korale koji zbog toga blede i postaju podložni bolestima.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) saopštila je da postoji mogućnost da u ovoj godini nestane između 10 i 20 odsto koralnih grebena.

Predstavnik NOAA Mark Eakin posebno je zabrinut za Havaje.

Havaje je pogodilo najveće izbeljivanje korala do sada, rekao je on, opisujući ovu pojavu kao "tešku i obimnu".

Prema njegovim rečima, koralni greben kod severozapada ostrva je "potpuno izbeljen".

Eakin je kazao da ovo ne predstavlja problem samo za ronioce i ribe, i podsetio da koralni grebeni imaju globalni značaj.

Koralni grebeni štite obale, doprinose razvoju turizma i obezbeđuju hranu za 500 miliona ljudi širom sveta, rekao je Eakin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: