Vatikan raspravlja o homoseksualcima

Papa Franja otvorio je danas sinod čija će glavna tema biti porodica, dan nakon što je jedan visoko rangirani sveštenik u Vatikanu obelodanio da je homoseksualne orijentacije.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.10.2015.

14:30

Default images
Beta / AP Photo/Alessandra Tarantino

Stav crkve prema vernicima homoseksualne orijentacije samo je jedna od niza tema o kojima će biskupi razgovarati tokom tronedeljnog sinoda, prenosi agencija Frans pres.

Papa je poručio da će današnji razgovori biti fokusirani na "dramu samoće, ljubav između muškarca i žene i porodicu". Senku na sinod bacilo je jučerašnje šokantno saopštenje poljskog sveštenika Kristofa Olafa Karamse, koji radi za Kongregaciju za doktrinu vere. Karamsa je u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera izjavio da je stav crkve prema homoseksualnosti "nazadan u poređenju sa nivoom svesti do koga je čovečanstvo došlo".

"Sveštenstvo je uglavnom homoseksualno i nažalost, takođe, homofobično do nivoa paranoje, ali paralizovano odsustvom prihvatanja sopstvene seksualne orijentacije", istakao je on u drugom intervjuu za poljsku verziju Njuzvika.

Sveštenik je naveo da zna da će morati da napusti službu, ali da je njegov cilj da pomogne katoličkoj crkvi. Vatikan je osudio izjavu poljskog sveštenika kao "veoma neodgovornu" uoči sinoda, čime se, kako se navodi, taj skup izlaže "neopravdanom medijskom pritisku".

U saopštenju se navodi da Karamsa neće moći da nastavi da obavlja dužnost u Kongregaciji za doktrinu vere, dok će "druge aspekte njegove situacije razmotriti biskupska služba".

Stav katoličke crkve prema homoseksualnosti punio je naslovnice i pre izjave Karamse. Vatikan je u petak potvrdio da je papa Franja tokom posete SAD zagrlio jednog starog prijatelja koji je homoseksualac i upoznao njegovog partnera. Taj simbolični gest, koji pokazuje da je papa lično tolerantan prema ljudima homoseksualne orijentacije, desio se dan pre nego što se papa sastao sa istaknutom protivnicom gej brakova Kim Dejvis.

Jedna od ključnih tema sinoda biće verovanje pape Franje da crkva mora pokazati milost u pokušajima da se premosti jaz između njenih trenutnih stavova o braku, ljubavi i seksu i onoga što milioni njenih sledbenika čine svakog dana. Biskupi će razgovarati i o zahtevima katolika koji su se razveli i uplovili u nove brakove da im se omogući pričest i priznanje grehova, budući da su takvi vernici trenutno isključeni iz crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: