Činjenice o kosmosu koje će vas oduševiti

U vreme kada nauka svakodnevno proširuje naše znanje o svemiru, češće dižemo pogled u noćno nebo.

Život

Izvor: Independent

Subota, 03.10.2015.

21:21

Default images
Foto: Thinkstock

Ogromna prostranstva svemira ne mogu se ni naslutiti iz naše perspektive. Ipak, neke činjenice o njemu mogu se shvatiti.

Evo nekih od najinteresantnijih:

1. Od razvoja poljoprivrede do svemirskog putovanja prošlo je 10.000 godina. Proći će četiri puta više vremena (40.000 godina) pre nego što se sonda “Vojadžer” približi drugom zvezdanom sistemu.

2. Godina na Veneri traje kraće od dva dana na toj planeti.

3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda.

4. Neutronske zvezde se obrću oko svoje ose brzinom od 600 rotacija u sekundi, a pulsari 700.

5. U prostor između Zemlje i Meseca možete smestiti sve planete u našem sistemu i opet biste imali slobodnog mesta.

6. Boja kosmosa ima naziv “kosmička bela kafa”.

7. Magnetno polje oko magnetara tako je snažno, da kada biste njegovu energiju konvertovali u masu uz pomoć formule E=mc2 i smestili u 1 kubni metar praznog prostora, imala bi masu od oko 500.000.000 kilograma.

8. Fotoni nemaju “osećaj” za vreme. Zapravo, kada neki svetlosni izvor, recimo zvezda, emituje foton, iz njegove perspektive on u istom trenutku stiže do svoje destinacije, bez obzira na to koliko je udaljena. Samo materija u svemiru pada pod uticaj vremena, pa nekom posmatraču deluje da je fotonu trebalo milijardu godina da od izvora dođe do svoje destinacije.

Unutar jezgra svake zvezde, pre više miliona ili možda milijardi godina, atomi vodonika su spojeni i stvoreni su atomi helijuma. Energija koja je nastala iz tog beskonačnog broja reakcija, izbijala je na površinu zvezde i fotoni su lansirani u vakuum svemira.

Oni su putovali galaksijom milionima “naših” godina, izbegli bezbrojne prepreke i ušli u Zemljinu atmosferu. Zatim su putovali sve do vaše rožnjače, kroz zenicu i spustili se na mrežnjaču. Apsorbcija ovih fotona od strane štapićastih i kupastih ćelija u oku pokrenula je signal koji putuje do vašeg mozga i stvara neverovatnu kumulativnu sliku sveta koji posmatrate. Ali to nije sve.

Svaki foton koji apsorbuje vaše oko je vaš i samo vaš, a iz perspektive svakog od tih fotona, proces od nuklearne fuzije u zvezdi do apsorbcije u mrežnjači dogodio se u istom trenutku. Niko nikada neće videti iste fotone kao vi. Svaki put kad pogledate noćno nebo, gledate fantastičnu jedinstvenu sliku, koja se više nikad neće ponoviti. Sve to je samo za vas, putnika na planeti koja se okreće oko Sunca u galaksiji koju zovemo Mlečnim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: