“Možete na nebo i ako ne verujete u Boga, ali činite jednu stvar”

Nije važno samo slediti veru, bitno je i slušati savest, kaže papa.

Život

Izvor: express.hr

Subota, 26.09.2015.

09:15

Default images

Foto: Republic of Korea / Flickr.com
Papa Franja napisao je osnivaču novina 'La Repubblica', Evgeniju Skalfariju, dugo otvoreno pismo koje je privuklo pažnju publike i donelo papi brojne pohvale zbog progresivnog načina razmišljanja. Naime, papa je napisao da će Bog oprostiti nevernicima njihove grehe ako odluče da slede svoju savest.

Odgovarajući na mnoga pitanja objavljena u Skalfarijevim novinama (koji, usput rečeno, nije katolik), papa Franja je napisao: "Pitali ste me da li hršćanski Bog oprašta i osobama koje ne veruju i koje ne traže veru. Počeću rečima - a to je osnovna stvar - da je božja milost bezgranična ako dođete pred njega iskrenog i skrušenog srca. Oni koji ne veruju u Boga stoga bi trebalo da slušaju svoju savest. Greh, čak i kod nevernika, javlja se kad ljudi ne slušaju svoju savest."

Robert Mikens, 'Tabletov' dopisinik iz Vatikana, izjavio je da su papini komentari još jedan dokaz da katolička crkva pokušava da se reši zastarelog imidža, kojem je doprineo papa Benedikt XVI.

"Franja je i dalje konzervativan. Ali, na ovaj način on ipak pokušava da ostvari otvoreniji dijalog sa svetom", objasnio je Mikens.

U odgovoru na ovo pismo, Skalfari je i sam napisao da su papini komentari dalji dokaz da je on sposoban i ima želju da pređe preko svih prepreka na putu prema otvorenom razgovoru sa svima.

Podsetimo, papa je dokazao i svoju veliku otvorenost prema seksualnosti kad je u maju izjavio: "Ako je neko homoseksualnog opredeljenja i traži Boga, ko sam ja da mu sudim?", piše Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: