Saturnov satelit Encelad je u potpunosti prekriven vodom

Ispod ledene površine Saturnovog meseca Encelada nalaze se ogromne količine vode – sada nazvan “globalni okean” – i on je razlog što se iznad njegove površine detektuje vodena para i ledene čestice, koje je snimila i NASA Cassini letelica.

Život

Izvor: gadgets.ndtv.com

Sreda, 16.09.2015.

09:30

Default images
Foto: NASA/JPL-Caltech

Istraživači su otkrili da površina ovog satelita izgleda gotovo kao da “talasa” dok se on okreće oko Saturna, a takva geološka aktivnost može da se objasni samo time da ledena kora ne prodire do unutrašnjosti Encelada, nego se ispod nalazi “okean”.

Ranije analize pokazale su prisustvo vodene površine ispod ledene površine u južnoj polarnoj regiji. Međutim, podaci o gravitaciji prikupljeni tokom nekoliko bliskih prolazaka preko istog područja ukazali su da se voda prostire verovatno kompletnom površinom Encelada.

“Ovo je bio veliki problem koji je zahtevao godine posmatranja i proračuna i angažovanje stručnjaka iz raznih disciplina, ali mislim da smo konačno shvatili o čemu se radi”, rekao je Peter Tomas, sa Kornel univerziteta u Njujorku koji je član Cassini programa.

Inače, ova letelica će biti najbliže površini satelita 28. oktobra – na visini od svega 49 kilometara.

Novi rad objavljen je u onlajn verziji stručnog časopisa “Icarus”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: