Ovako izgleda snimak Zemlje iz svemira zabeležen GoPro kamerom

2013. godine grupa prijatelja privezala je GoPro kameru u posebno izrađenom kućištu za meteorološki balon, odvezla se na mesto gde će ga pustiti, što je bilo oko 30-ak kilometara od Velikog kanjona, a zatim ga i stvarno pustila prema svemiru.

Život

Izvor: B92

Subota, 12.09.2015.

18:17

Default images
YouTubeScreenshot

Plan je bio sledeći. Nakon što balon Ikarus pukne, kao što to čine svi meteorološki baloni kad dođu na određenu visinu, ekipa će pronaći kameru nakon što padne na Zemlju uz pomoć malog padobrana, pogledati šta su uspeli da zabeleže, a zatim svoj mali poduhvat ovekovečiti na Jutjubu.

I tako je balon lebdeo prema nebu 87 minuta dosegavši stratosferu, pukao je na visini od 30 kilometara, a kamera je krenula da pada natrag prema Zemlji. Međutim onda je nastao mali, ali ključan problem. Grupa studenata nije mogla da pronađe lokaciju gde se kamera spustila. I tako se ovaj eksperiment mladih istraživača neslavno okončao. Međutim, kako se dve godine kasnije ispostavilo, samo privremeno.

Naime, kako je Brajan Čan, jedan od studenata koji su tog dana pustili balon prema svemiru, napisao na Reditu, jedna izletnica, pronašla je kameru u pustinji, donela je na posao i identifikovala vlasnika prema SIM kartici. Tako da je grupa studenata uzbudljiv snimak svog eksperimenta dobila dve godine kasnije, a sad i vi možete pogledati kako izgleda Zemlja snimljena GoPro kamerom iz svemira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: