Posle satanista i ateisti hoće svoj spomenik

Američki ateisti zahtevaju od guvernera Arkanzasa Ejsa Hačinsona i sekretara države Marka Martina da “podignu spomenik bezbožnicima koji predstavlja gledište građana koji odbijaju biblijsku ili religijsku perspektivu”.

Život

Izvor: Huffington Post

Subota, 05.09.2015.

10:54

Default images
Foto: Thinkstock

Fondacija za slobodu od religije pisala je državnom vrhu da traži spomenik na kom će biti uklesane sledeće reči:

Neka razum prevlada

Nema bogova, ni đavola, ni anđela, ni raja, ni pakla.

Postoji samo naš prirodni svet.

Religija je samo mit i sujeverje koje stvrdnjava srca i porobljava razum.

Sloboda zavisi od slobodnomislećih

NEKA DRŽAVA I CRKVA OSTANU RAZDVOJENE

Ovim zahtevom Fondacija se pridružila listi raznih grupa koje zahtevaju svoje verske i antiverske spomenike. Svi ti zahtevi inspirisani su time što su Republikanci 2009. dozvolili podizanje spomenika Deset zapovesti na državnom zemljištu u Oregonu koji je finansiran iz privatnih sredstava. Postavljen je uprkos kritikama stručnjaka, koji su čak preispitivali i ustavnost tog poteza, a nakon što su se aktivirale i brojne druge ateističke i verske organizacije, spomenik je na kraju uklonjen. To međutim nije sprečilo brojne grupe da traže svoje spomenike.

Najpoznatiji je svakako zahtev satanista, koji su čak napravili svoju statuu, iako nemaju dozvolu da je izlože na javnom mestu.

U avgustu je jedno hinduističko društvo dobilo odbijenicu na zahtev da napravi spomenik bogu Hanumanu. Slično je tražila i grupa za Etičko postupanje prema životinjama koja je tražila da se na državnom zemljištu razapne velika zastava na kojoj bi pisalo: “Dajte grašku šansu. Postanite vegan” (Give peas a chance. Go Vegan).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: